Beste diereneigenaar,

Uw huisdier heeft een probleem. Om dit probleem op te lossen dan wel te verminderen is er na onderzoek van uw huisdier door een dierenarts,  in samenspraak met u, besloten tot chirurgisch ingrijpen.

Voor complexe operatieve procedures halen dierenklinieken soms een externe specialist in huis. In dit geval is dat Nicolas Vos, dierenarts sinds 1999, met een chirurgische specialisatie en een ECVS diplomatie.

Wellicht heeft u vóór de operatie heeft plaatsgevonden al kennis met hem gemaakt.

Operaties worden met grote zorgvuldigheid voorbereid. Daartoe is een klinisch onderzoek met of zonder rontgenfoto's of een CT/MRI scan uitgevoerd. U wordt vervolgens geconfronteerd met een waarschijnlijkheids-diagnose, behandelplan en prognose .

Het is voor ons belangrijk dat u voldoende uitleg krijgt, en dat u weet dat u met vragen of klachten altijd contact met ons kan en mag opnemen!

Opereren en het slagen van een ingreep is en blijft mensen werk. Complicaties kunnen er optreden als gevolg van de ingreep, maar ook als gevolg van onvoorziene omstandigheden tijdens de revalidatie. De chirurg en zijn  team doen hun uiterste best, daar mag u op vertrouwen, maar garantie op een uiteindelijk slagen van een ingreep kan helaas nooit worden gegeven.
Ook het optreden van complicaties met mogelijk bijkomende kosten, zal helaas moeten worden geaccepteerd, ook al proberen wij de kans daarop zo klein mogelijk te houden! U zal, indien u uw huisdier laat opereren, dat risico moeten accepteren net zoals dat zal moeten worden geaccepteerd vwb ingrepen gedaan door artsen in een ziekenhuis. De verantwoordelijkheid voor de directe chirurgische ingreep ligt bij de operateur, maar gaat niet verder dan de dag van de operatie. De anaesthesie en de nazorg komt geheel ter verantwoording van de kliniek waarin uw huisdier wordt behandeld.

De nazorg zal indien dat nodig is worden uitgevoerd de chirurg, maar niet indien een derde partij zich inlaat met de procedure dan wel de uitkomst.
Met andere woorden, als er vragen en of klachten zijn, neem dan vooral contact op met de kliniek en ga niet bij de pakken neerzitten of andere organisaties bij de revalidatie roepen. Dit is vooral belangrijk omdat de chirurg zeer veel ervaring heeft en het verstandig is om gebruik te maken van zijn expertise.

Voor het uitvoeren van een operatie is een slaapnarcose noodzakelijk. Tijdens de gehele procedure wordt uw huisdier continu gemonitord. Daarnaast wordt uw huisdier steriel voorbereid zodat de ingreep zonder infectie kan worden uitgevoerd. Desondanks kunnen er zich complicaties voordoen, dat is een risico waar wij als team zoveel mogelijk ons best voor doen om deze zo laag mogelijk te houden, maar een 100% garantie bestaat er helaas niet.
Na afloop van de operatie zal uw huisdier warm worden gehouden tijdens de uitslaap periode en wordt u gebeld met de uitslag van de ingreep en het moment waarop u uw huisdier weer mag komen ophalen!
Bij het ophalen van uw huisdier, krijgt u specifieke informatie mee als het gaat om de zeer belangrijke nazorg. Deze nazorg is eigenlijk net zo belangrijk als de hele operatieve ingreep, beseft u zich dat goed!

Hier volgt een opsomming van verschillende ingrepen en wat u tijdens en na de ingreep kan verwachten. De lijst is nooit helemaal compleet, maar geeft u wel wat meer duidelijkheid. 

Het knie gewricht
De knie is een scharnierend gewricht dat gebogen en gestrekt kan worden. Spieren in de achterpoot van de hond of kat zorgen voor het buigen en strekken van de poot. De belangrijkste 'strekker' spiergroep loopt aan de voorzijde van het bovenbeen met behulp van een knieband naar het scheenbeen (tibia). De knieschijf (patella) is een 'verbening' in de knieband. Tijdens het buigen en strekken van de achterpoot, glijdt de patella over het bovenbeen in een geultje. De vorm van de geul en de stevigheid van het kapsel rondom de knie en de lengte-as van onder en bovenbeen, zorgen ervoor dat de knieschijf in de geul blijft liggen. Bij een afwijkende geul, kapsel of stand van het been kan de knieschijf echter zomaar uit de geul schieten (luxatie). Patella luxatie is een te
‘losse’ en op een verkeerde plek liggende knieschijf. Deze aandoening is één belangrijkste oorzaak van kreupelheid van de knie bij honden. Ook bij katten komt deze aandoening voor. Als de knieschijf uit de geul schiet, gaat de hond of kat hinkelen of mank lopen. Omdat deze afwijkingen meestal aangeboren zijn, ontstaat de kreupelheid vaak al op jonge leeftijd. Er is dan vaak sprake van een te ondiepe geul of zelfs een volledig ontbrekende geul. Een aangeboren verkeerde stand van boven- en onderbeen kan er voor zorgen dat de knieschijf steeds uit de geul schiet. Sommige honden- en kattenrassen zijn hier gevoeliger voor dan andere rassen. Heel af en toe kan de knieschijf ook gaan ‘ontsporen’ doordat het gewrichtskapsel is gescheurd, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk.

Vooruitzichten
In de meeste gevallen treedt de kreupelheid bij honden en katten met patella luxatie op voordat het dier 2 jaar is. In 50% van de gevallen komt het zelfs in allebei de knieën voor. De knieschijf schiet bijna altijd aan dezelfde kant uit de geul. Het strakke gewrichtskapsel rondom de knie rekt dan op aan de kant waar de knieschijf er uitwipt (en krimpt aan de andere kant). De rand van de geul slijt af, waar de knieschijf eroverheen schiet. De knieschijf zal door het slappere kapsel en de afgesleten rand steeds gemakkelijker gaan luxeren. Omdat ook het kraakbeen in de knie beschadigd raakt, verdwijnt het langzaam; dit proces noemen we artrose. Hierdoor glijdt de knieschijf minder soepel en raakt de knie geïrriteerd. Het lichaam zal op deze irritatie reageren door nieuw bot te vormen en dat is dan zichtbaar op een röntgenfoto. Als we niets doen nemen de slijtage, botnieuwvorming en kreupelheid van het dier altijd toe in de loop van de tijd. Met een operatie kan deze negatieve spiraal gelukkig wel vertraagd worden. Helemaal artrose genezen is nog niet mogelijk bij mens en dier, buiten het opnieuw aanleggen van een geheel gewricht (prothese)

Het onderzoek
De dierenarts stelt tijdens het onderzoek de ernst van de patella luxatie vast:
* Graad 1: de knieschijf kan handmatig uit de geul gedrukt worden, maar zal bij loslaten vanzelf terugschieten.
* Graad 2: de knieschijf schiet al uit de geul wanneer de knie wordt gebogen en gedraaid.
* Graad 3: de knieschijf ligt permanent naast de geul, maar kan nog wel handmatig teruggeduwd worden.
* Graad 4: de knieschijf ligt permanent naast de geul en is eigenlijk ook niet meer terug te duwen.

Behandeling
Patella luxatie is een aandoening die zonder behandeling eigenlijk altijd verergerd. Gelukkig zijn er meerdere operatieve behandelmogelijkheden om de knieschijf terug in de geul te krijgen en te houden. De specialist gebruikt vaak een combinatie van meerdere chirurgische technieken om het probleem te verhelpen.

Welke technieken dit zijn wordt bepaald tijdens de operatie.

Techniek 1: Door de geul te verdiepen kan de knieschijf moeilijker uit de geul wippen (sulcoplastic)
Techniek 2: De chirurg verkort het gewrichtskapsel (imbricatie) aan de uitgerekte kant en hij verlengt het kapsel aan de gekrompen kant.
Techniek 3: Bij een zeer ernstige vorm kan de dierenarts chirurg een speciale hechting aanbrengen om het kapsel te verstevigen (een teugel).
Techniek 4: Bij een afwijkende stand van onder- en bovenbeen, wordt de aanhechting van de knieband op het onderbeen verplaatst (crista tibia transpositie) en/of wordt de inwaartse draaiing van het onderbeen verhinderd met een 'teugel'. Bij het verplaatsen van de crista tibia worden roestvrijstalen pennen gebruikt. Deze pennen zijn sterk, maar kunnen desondanks breken, krombuigen en zelfs loskomen te zitten. Echter wanneer het losgemaakte stukje bot weer netjes is vast gegroeid zijn de pennetjes verder overbodig. Het vastgroeien duurt op zijn minst een week of 6.

Herstel
Na de operatie is een goede revalidatie erg belangrijk. Meestal is het nodig dat uw dier gedurende zes weken strenge rust houdt. Denkt u hierbij aan benchrust. Uw hond mag dan alleen naar buiten voor de noodzakelijke behoeften, maar altijd aan de lijn! Uw kat moet de zes weken in een bench herstellen. Het is gedurende deze weken erg belangrijk dat uw dier niet springt of uitglijdt. Ook moet worden voorkomen dat het dier aan de wond likt of bijt, hierdoor zou namelijk een infectie kunnen ontstaan.

Met regelmaat, ongeveer 3 én 6 weken na de operatie, worden er controles uitgevoerd door uw eigen  dierenarts. (Indien de specialist techniek 4 heeft toe moeten passen wordt er, na 6 weken, door middel van een röntgenfoto gekeken of de botdelen in de knie goed hersteld zijn.)
In het algemeen geldt, dat als het herstel goed verloopt de beweging, na de controle op 6 weken, langzaam volgens schema mag worden opgevoerd.
Een rustige revalidatie is van belang om een operatieve behandeling te laten slagen.


Wat zijn nou specifieke complicaties verband houdend met een patella luxatie .

Een dergelijke ingreep is maatwerk. In eerste instantie zal de ruimte waar de patella over 'rolt' wat groter worden gemaakt zodat deze beter kan blijven zitten. Daarna wordt de omgeving van de patella wat strakker getrokken opdat bij de nieuwe pasvorm de patella wat steviger in het zadel komt te zitten. Soms is het nodig om nog een extra teugel aan te brengen. In uitzonderlijke gevallen moet echter nog radicaler worden gehandeld. In deze laatste instantie wordt er een stukje bot losgemaakt en op een andere plaats vast gezet. Vooral deze laatste ingreep is pijnlijk voor uw huisdier en kan de nodige complicaties meebrengen. Echter u zal te allen tijde worden begeleid daarin. Complicaties zoals een wondinfectie, pijn of een recidief (het weer terug keren van het probleem) zijn niet ongewoon. Soms is een 2de operatie nodig. Denk tevens aan het feit dat beide knieën van uw huisdier vaak zijn aangedaan. Houdt er dus rekening mee dat u wat langer onder de  hoede zal zijn van nazorg door uw kliniek en de specialist!
De nazorg voor operaties aan knieen zoals een patella die niet netjes op zijn plaats wil blijven liggen (patella luxatie) of een gescheurde kruisband met of zonder meniscus letsel, is verband houdend met het feit dat er enorm is gereorganiseerd in en om het gewricht heen, bijzonder belangrijk. De nazorg zal in zijn geheel worden verzorgd door de kliniek waar uw huisdier is geopereerd. In die nazorg zit vaak een 2 weken toediening van pijnstillers (NSAID, Metacam, Rimadyl, Caprofen, Carporal etc.) via de mond van uw huisdier. Vaak is dat de eerste 3-5 dagen in combinatie met een hele krachtige extra pijnstilling (Tramadol, Fentanyl of Buprecare). Om uw huisdier wat rustiger te houden wordt na overleg met u soms ook een tranquillizer meegegeven (Vetranquil) voor een periode van enkele weken. De operatie wond is dusdanig gehecht dat er geen hechtmateriaal aan de buitenkant zichtbaar is. Hechtingen hoeven wat dat betreft dan ook niet te worden verwijderd. Echter een controle van de wond, stand been en beweging worden wel 3 en 6 weken na de operatie door uw eigen dierenarts in een apart consult bekeken en genoteerd.
De beweging voor een hond zal bestaan uit 4x5 minuten wandelen aan de lijn gedurende zeker 6 weken, met tussendoor benchrust. Voor een kat is dat voornamelijk benchrust. Na de operatie zal uw huisdier even wat minder blij kunnen zijn. Het aangedane ongemak wordt door de medicijnen zo goed mogelijk onderdrukt. Zwellingen in en rondom het operatie gebied, afzakkend naar beneden is normaal. Soms druppelt er wat bloed of wondvocht tussen de hechtingen door. Dat is niet iets voor paniek. Wel is van belang dat uw huisdier er niet aan kan gaan zitten likken of krabben. Vandaar dat een kraag of een beschermend verband dan wel zogenaamd 'pakje' nodig zijn. Mocht uw huisdier ineens erg sloom worden, koorts krijgen dan wel een uitvloeiing uit de wond laten zien die op pus lijkt, neem dan direct contact op met uw eigen dierenarts. Deze zal u bijstaan en bepalen met of zonder overleg met de specialist wat vervolgens te ondernemen. 

Indien alles netjes verloopt zal er vaak over een week of 6 na de operatie nog een controle plaatsvinden met het maken van een röntgenfoto. Afhankelijk van het klinische resultaat (hoe goed loopt de patiënt!) en de uitslag van de röntgenfoto kan er een intensivering van de belasting van het geopereerde been plaatsvinden. Dit besluit daartoe wordt altijd in overleg met de chirurg genomen.
De totale revalidatie kan in het uiterste geval 3 maanden behelzen, houdt daar rekening mee!


Kruisband problematiek en specifieke complicaties.
In de knie van mens en dier bevinden zich 2 kruisbanden (voorste en achterste) en 2 schokdempers (menisci). Deze structuren kunnen kapot gaan. Bij honden is er een genetische component die een rol kan spelen. Door de specifieke bouw van sommige hondenrassen is de trekkracht op vooral de voorste kruisband te groot en scheurt deze. Een kruisband kan worden vervangen. Een meniscus die stuk is niet, en deze wordt dan ook vaak chirurgisch verwijderd.
Indien de hond minder dan een kilo of 15-20 weegt is gebleken dat een vervanging van de kruisband prima werkt. Daartoe wordt een Nylon band aangelegd en als een tight rope vastgezet buiten het gewricht om.
Uitleg voorste kruisband operatie: hond weegt minder dan 15-20 kg. plaatsing van een teugel Securos extra articulair.
Bij uw hond is een operatie ter herstel van de voorste kruisband uitgevoerd.
Omdat een gescheurde voorste kruisband niet "zomaar" gehecht kan worden, is gekozen voor een
methode waarbij de functie van de voorste kruisband wordt overgenomen door een enkele of dubbele kunststof "teugel" die, om zo min mogelijk reactie van het gewricht te krijgen, niet IN, maar BUITEN het gewricht om is geplaatst. In sommige gevallen kan het nodig zijn in een later stadium dit materiaal weer te verwijderen; de knie is dan al weer stabiel. Tevens is tijdens de operatie naar beide menisci gekeken; wanneer nodig worden deze geheel of gedeeltelijk verwijderd. Na operatie wordt de knie nooit helemaal zo stabiel als met de originele kruisband; dit betekent dat 100% herstel moeilijk haalbaar is, maar de hond wel weer nagenoeg normaal zal kunnen lopen en rennen.
In alle gevallen worden medicijnen meegegeven: ontstekingsremmers/pijnstillers en antibiotica ook als de pijnlijkheid mee lijkt te vallen is het nodig deze pijnstillers te geven: dit bevorderd het herstel!

Voorts zijn voor een goed herstel de volgende rustperiodes van groot belang:
• Eerste 3 wkn na operatie: zo volledig mogelijke rust: voor de deur uitlaten, zo min mogelijk lopen.
• Van 3-6 wkn na operatie: er mag weer wat gelopen worden, echter uitsluitend kleine stukjes aan de riem. 4x5 minuten aan de lijn.
• Na 6 wkn: hond mag normaal gaan belasten en weer los lopen. Bij goede belasting van de geopereerde poot mag er zelfs gerend worden.
• Binnen 5-7 dagen na operatie verwachten we een vorm van steunname (aantippen/licht belasten). Neemt u contact op als dit achterwege blijft. De totale herstelperiode kan 3 tot 6 maanden bedragen.
Bij honden met een groter gewicht dan 15kg is gebleken dat er goed succes kan worden behaald, door van een honden-knie wat meer een mensen knie te maken. Daarbij blijkt de werking van de kruisband voor het dier veel minder belangrijk te worden. Er zijn 2 technieken. De TPLO en de TTA. De TTA geeft een betere en snellere revalidatie en dien tengevolge prefereer ik die. Beide technieken zijn na 3 maanden even goed.

Voorste kruisband operatie: TTA
Bij uw hond is een Tibial Tuberositas Advancement (TTA) uitgevoerd. Bij deze operatie wordt middels een zaagsnede de botrichel aan de voorzijde van het scheenbeen waarop knie-pees (patellapees) vastzit, losgemaakt van de rest van het bot en naar voren verplaatst. Het geheel wordt in de nieuwe stand gefixeerd met een speciale botplaat en een kooitje, dat tussen de botrichel en het scheenbeen wordt geplaatst en als doel heeft deze twee uiteen te houden.
Uiteindelijk zal de botkam in de nieuwe positie vastgroeien. Plaat en kooi behoeven doorgaans niet meer verwijderd te worden, tenzij plotselinge pijn klachten na 6-7 wkn of later optreden.
Door deze standsverandering van het gewricht, die overigens van buiten niet zichtbaar is, is de knie stabiel door spierkracht in plaats van door de kruisband. De pees van de knieschijf zal door de veranderde trekrichting de functie van de kruisband overnemen. Deze laatste wordt dus niet vervangen bij deze operatie, hetgeen veel minder artrose geeft en doorgaans een sneller herstel.
Tevens is tijdens de operatie naar beide menisci gekeken. Met name de binnenmeniscus raakt regelmatig beschadigd bij kruisbandproblemen en zal zonodig gedeeltelijk of zelfs geheel verwijderd zijn, voor zover zichtbaar tijdens de operatie. In alle gevallen worden medicijnen meegegeven: ontstekingsremmers/pijnstillers en antibiotica.
Ook als de pijnlijkheid mee lijkt te vallen is het nodig deze pijnstillers te geven omdat deze het herstel bevorderen.
Voorts zijn voor een goed herstel zijn de volgende rustperiodes van groot belang:
• De eerste 3 weken na operatie: volledige rust, dat wil zeggen voor de deur uitlaten. Denkt u er
ook aan om binnenshuis een rustige situatie te creëren. U kunt gebruik maken van een hondenbench.
• Van 1 tot 6 weken na operatie: er mag gelopen worden, echter uitsluitend kleine stukjes (4x5 minuten) aan de riem.
• Na 6 weken: na het maken van een controle rontgenfoto wordt bepaald door de specialist of de hond meer mag gaan lopen! De totale herstelperiode kan 3 maanden bedragen.
Complicaties die na een kruisband ingreep kunnen optreden zijn de volgenden: wondzwelling die afzakt naar beneden. Vaak geen probleem, tenzij er een wond infectie optreedt, dan zal er wat langer pijnstilling en een antibioticum worden voorgeschreven. Wond infectie, de hond mag absoluut niet aan de wond likken of krabben. Let er op dat dat vaak gebeurd terwijl u het niet ziet!
Pus uit de wond dan wel en slome hond met koorts na de operatie zijn belangrijke redenen om uw eigen dierenarts even naar de wond te laten kijken. Indien de hond niet na 3 weken heel duidelijk is opgeknapt vwb het lopen/belasten van het been dan kan het zijn dat er alsnog een stukje meniscus achter gebleven in het gewricht problemen oplevert. Het is dan verstandig om een dergelijk stukje door middel van een kijkoperatie als nog te verwijderen. Mocht het met de revalidatie goed gaan, maar plotseling een hele duidelijke terug gang in belasting, bv na een gekke beweging, dan kan de plaat of schroeven of zelfs een stukje bot de pijn veroorzaken. In samen spraak met de specialist en de dierenarts zal er dan een oplossing worden gezocht. Die oplossing kan dus een extra operatie inhouden, wees daar bewust van. Tot slot kan ook tijdens de revalidatie
ook de andere knie in eens problemen krijgen, ook dan zal er in samen spraak met iedereen een gepaste oplossing worden gezocht.

Uitleg arthroscopie elleboog bij LPC/LPA, schouder bij OCD en biceps dan wel collateraal band
problematiek of knie ivm rest meniscus.
Bij uw hond is een arthroscopie van de elleboog uitgevoerd. Deze operatie staat ook wel bekend onder de naam “kijkoperatie” of “minimally invasive surgery”: via kleine openingen van slechts enkele millimeters groot aan de binnenzijde van het gewricht worden zowel kijk- als wel operatie instrumentarium ingebracht, waarmee via beeldscherm projectie de ingreep kan worden uitgevoerd. In dit geval werd een verbrokkeld, niet goed vastzittend fragment van de voorrand van de ellepijp verwijderd (LPC). In de normale elleboog maakt dit botstukje onderdeel uit van het gewrichtsvlak; de geopereerde hond mist als het ware dus een klein stukje van het gewricht, waardoor nooit een perfecte elleboog kan ontstaan en er op termijn enige arthrose te verwachten is. Bij goede arthroscopische verwijdering is deze arthrose echter veel minder dan bij op klassieke wijze geopereerde ellebogen of niet geopereerde honden.
Realiseert u zich dat op de plaats waar het fragment verwijderd is, een wond in het bot zit die moet genezen en bedekt moet worden met litteken kraakbeen. Het herstel kan dus enige tijd vergen.
Om dit optimaal te laten verlopen zijn de volgende zaken van belang:
• Eerste 3 wkn na operatie: zo volledig mogelijke rust: voor de deur uitlaten, zo min mogelijk lopen.
• Van 3-6 wkn na operatie: er mag weer wat gelopen worden, echter uitsluitend kleine stukjes aan
de riem, 4x 5 minuten per dag, plassen poepen en weer naar huis.
• Na 6 wkn: hond mag normaal gaan belasten. Bij goede belasting van de geopereerde poot mag
er zelfs gerend worden.
• Binnen 1 dag na operatie verwachten we een vorm van steunname (aantippen/licht belasten;
doorgaans is dit dezelfde dag al het geval). Neemt u contact op als dit achterwege blijft.
De totale herstelperiode kan 3 tot 6 maanden bedragen.

Uitleg operaties en gevolgen vwb het repareren van gebroken benen bij hond en kat.
Het breken van een been of bekken bij uw huisdieren is een bijzonder ingrijpend en pijnlijk proces.
Vaak is een hevig ongeluk voorgevallen en dient het dier eerst goed te worden onderzocht opdat alle schade aan beenderen en ook interne organen in borst en buik in kaart zijn gebracht. Pas dan kan er een plan worden gemaakt en een behandeling worden gestart. Vaak bestaat de behandeling uit een goede pijnstilling, rust en eventueel vloeistof dan wel een antibioticum therapie. Pas als de patient 'stabiel' genoeg is om een operatie te ondergaan zal dat met u worden besproken. Gebroken benen/bekken kunnen op diverse manieren worden aangepakt. Vaak is een dier erg bewegelijk en is het gebruik van een verband of een gips niet afdoende om uiteindelijk een juist herstel te creëren.
Vandaar dat het gebruik van pennen, plaatjes en schroeven vaak een welbesproken onderwerp zal zijn. Veel van dit soort 'implantaten' zoals we die noemen zullen eenmalig in uw huisdier worden aangebracht en worden pas verwijderd als het gebroken been helemaal genezen is als het gaat om een jong, nog groeiend dier, als het gaat om een infectie of als het dier er later pijnlijke klachten van overhoudt. Dat houdt dus in sommige gevallen in dat uw huisdier nog een keer moet worden geopereerd. Ook kunnen implantaten breken, los komen te zitten of toch niet hun werk adequaat doen, opdat er opnieuw zal moeten worden bekeken wat de beste weg is voor uw huisdier om er weer helemaal boven op te komen. Het repareren van gebroken benen is dus heel duidelijk maat werk en aan vele complicaties onderhevig. Over het algemeen echter gaat de genezing vaak heel goed en zal uw huisdier weer snel op de been zijn!
De nabehandeling bestaat over het algemeen uit pijnstilling en benchrust. Sommige patienten krijgen een verband of een spalk bijvoorbeeld aangemeten. Vraag uw dierenarts vooral wat wel en niet mag vwb de verbanden! Katten worden meestal niet in het verband gezet omdat zij vaak knap zijn in het slopen van dergelijke zaken en dan is vaak de stress op het zojuist gerepareerde been zodanig dat een verband of spalk meer problemen oplevert dan iets goeds!
De controle vwb genezing wordt door uw eigen huisdier gedaan op 3 en 6 weken na de ingreep en de uiteindelijke complicaties en vervolg stappen worden in goed overleg met de chirurg uitgevoerd.
Gebroken benen kunnen soms zeker 3-6 maanden nodig hebben om helemaal goed te genezen!

Heeft U nog vragen of bent U onzeker over het verloop van het herstel, neemt U dan contact op
met onze kliniek of met Uw eigen dierenarts

VOS Veterinaire Operatie Service BV.
vosveterinair@me.com
 06-52044156

In principe wordt u gebeld wanneer het dier wakker genoeg is om naar huis te gaan, tenzij men aan de balie iets ander met u afspreekt. Normaal gesproken mogen alle operatiepatiënten aan het einde van de dag weer naar huis.
De meeste orthopedische operaties zijn behoorlijk ingrijpend. Wanneer uw dier weer thuis is, is het van het grootste belang dat u zich aan onze instructies houdt om complicaties te voorkomen.

Wij zijn graag open en transparant over de kosten die operaties en ingrepen met zich meebrengen.
Na de operatie dient er bij het ophalen van de patiënt contant of per pin te worden afgerekend.
Bespreek wat er bij dit bedrag is inbegrepen.

Wat is er niet ingegrepen?
Helaas komen er wel eens na een ingreep kleine en grotere complicaties voor. Hiervoor zullen extra kosten gerekend worden. U moet hierbij denken aan: extra pijnstilling, kalmerende tabletten, een kraag, extra röntgenfoto’s of het operatief verwijderen van het implantaat.

Wij hopen u hier voldoende mee te hebben geïnformeerd over de ingreep van uw huisdier.

Mocht u nog vragen hebben horen wij het graag.


vraag het vos